óvoda, beszoktatás, szülő, gyermek Minden, ami óvoda - közérthetően, Szülőknek!
Gyermekbetegségek az oviban - Betegségek az óvodában

Sokszor halljuk, hogy amióta a gyerek óvodás, többet beteg, mint előtte. Ez nem véletlen van így. Az otthon töltött 3 év alatt gyermekünk „burokban” élt. Egészséges környezetben, nem érintkezett olyan kórokozókkal, vírusokkal, amelyektől megbetegedett volna.

Óvodáskorban a sok gyerek sok helyről érkezik és még többel érintkezik. Amellett, hogy maga is hamarabb betegszik meg, potenciális vírushordozó is. Az otthonról érkező gyerekek immunrendszere nincs ezekre a vírusokra felkészülve, ezért gyakran az óvoda első néhány hete, hónapja alatt bizony gyermekünk mindent elkap. A helyzetet még rontja, hogy a szülők munkája nem minden esetben engedheti meg azt, hogy több napig, esetleg hétig betegállományban maradjanak a gyerekkel. Pedig ezeket a betegségeket ki kell kúrálni teljesen, félig gyógyult gyermek közösségben újra megfertőződhet. Megelőzésként annyit tehetünk, hogy vitamindús táplálkozás mellett rengeteg gyümölcsöt, esetleg komplex vitaminkészítményt adunk gyermekünknek.

Ha gyermekünk az óvodában betegszik meg, az óvónők telefonon értesítik a szülőt, akinek a legrövidebb időn belül el kell vinnie orvoshoz. Óvodába újra csak orvosi igazolással mehet a gyerek.

Óvodai közösségben a következő, leggyakrabban előforduló tünetek megjelenése utalhat kezdődő betegségekre, illetve a következők a leggyakrabban előforduló betegségek:

Tünetek: láz, fájdalom, bágyadtság, levertség, kiütés, hányás, hasmenés, erős köhögés, rosszullét, légzészavar, baleset folytán zúzódás, esetleg törés. Fertőző és egyéb betegségek: felső légúti hurutok, orr-szájnyálkahártya gyulladás, tüszős mandulagyulladás, kötőhártya-gyulladás, bélfertőzés…

Fertőző betegségek: skarlát, bárányhimlő, rubeola, mumpsz.

A gyermeket betegsége után csak akkor vigyük óvodába, ha teljesen meggyógyult és ezt az orvos igazolja. Ha nem így teszünk, gyermekünk betegségben legyengült immunrendszere tehetetlen lesz más vírusokkal szemben, s újra lebetegszik, illetve hordozóként megfertőzhet másokat. Nagyon fontos ennek betartása a szövődmények miatt is, amely gyakran súlyosabb, mint az eredeti betegség.

Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!